Kuva 010 322 1200 Asiakaspalvelu avoinna ma-pe klo 8-16                            Vakiomittaiset varastotuotteet täältä


Selaimen yhteensopivuuden tarkistus tästä
Malli Kuva Kuva Malli
Kaikki ikkunat valmistetaan Hämeessä. Ikkunat ovat aitoja puuikkunoita (sormijatkettu mäntyä), lukuunottamatta MEKA-puualumiinimalleja.

Tuuletusluukut saa käyttöön avattaviin MS- ja MSE-ikkunoihin kohdasta "Tyyppi ja heloitus".

Puuikkunat
MS: 2-lasinen sisäänpäin aukeava
MSE: 3-lasinen sisäänpäin aukeava
ME: 1-, 2- tai 3-lasinen kiinteä (ei avattavissa)
SU1K: 1-lasinen ulospäin aukeava perinneikkuna
SU: 2-lasinen sisään-ulos aukeava perinneikkuna
SUE: 3-lasinen sisään-ulos aukeava perinneikkuna

Puualumiini-ikkunat
MEKA: 1-, 2- tai 3-lasinen kiinteä (ei avattavissa), ulkopuoli alumiiniverhoiltu

Valmistaja
Kuva

Tarkempaa tietoa mallista
Karmileveys Kuva Kuva Karmileveys
Ikkunan karmileveys, eli karmisyvyys.
Leveys Kuva Kuva Leveys, karmin ulkomitta
Ikkunan koko ilmoitetaan aina karmin ulkomitan mukaan millimetreinä, karmin ulkoreunasta ulkoreunaan mitattuna.

Ikkuna-aukon mitasta vähennettävä asennusvara vaihtelee hieman kohteen mukaan, esim. hirsirakennuksissa ikkunan päälle saatetaan jättää jopa 40 mm painumisvaraa. Useimmiten asennusvara on 10-20 mm, eli aukon mitan ollessa esim. 900x900 mm, ikkunan ulkomitat ovat tavallisesti 890x890 mm.
Vaihda leveys/korkeus
Korkeus Kuva Kuva Korkeus, karmin ulkomitta
Ikkunan koko ilmoitetaan aina karmin ulkomitan mukaan millimetreinä, karmin ulkoreunasta ulkoreunaan mitattuna.

Ikkuna-aukon mitasta vähennettävä asennusvara vaihtelee hieman kohteen mukaan, esim. hirsirakennuksissa ikkunan päälle saatetaan jättää jopa 40 mm painumisvaraa. Useimmiten asennusvara on 10-20 mm, eli aukon mitan ollessa esim. 900x900 mm, ikkunan ulkomitat ovat tavallisesti 890x890 mm.
»» ««
Näytä/piilota kaikki ikkunatyypit
Tuotantoerä Kuva Kuva Tuotantoerä
Kuinka monta kappaletta valittua mallia samalla pintakäsittelyllä valmistetaan.
Raaka-aine Kuva Kuva Raaka-aine
Ikkunan raaka-aine (puutavara).
Välikarmien sijainnit Kuva Kuva Jaetun ikkunan välikarmit
Mitta on pystyvälikarmeissa ikkunan vasemmasta tai oikeasta ulkoreunasta välikarmin keskelle. Vaakavälikarmeissa mitta on ikkunan ylä- tai alareunasta (ulkoreunasta) välikarmin keskelle.

Kannattaa huomata myös, että tasajaetussa 3-6-osaisessa ikkunassa välikarmien paikat eivät ole identtisillä paikoilla, koska välikarmiprofiili on useimmissa malleissa eri levyinen kuin ulkokarmin. Automaattisen tasauksen/keskityksen voi suorittaa uudelleen klikkaamalla ikkunatyypin kuvaa KORKEUS-valinnan alapuolelta. Tällöin puitteista tulee saman mittaiset ja ikkuna näyttää tasan jaetulta.

Kappaleiden mitat Kuva Kuva Kappaleiden mitat
Avattavien ikkunoiden sisä- ja ulkopuitteiden todelliset ulkomitat. Kiinteissä ikkunoissa tämä kohta näyttää karmien sisämitan. Huomaathan, että lasin ja varsinkin valoaukon mitat ovat näitä mittoja pienemmät, puitteista ja lasilistoituksesta johtuen.

Varsinaiset lasin ja valoaukon mitat vaihtelevat mallien, lasilistoituksen, sekä sen mukaan, katsotaanko ikkunaa sisältä vai ulkoapäin (sisä- ja ulkopuitteiden eri levyiset profiilit).

Kannattaa huomata myös, että tasajaetussa 3-6-osaisessa ikkunassa välikarmien paikat eivät ole identtisillä paikoilla, koska välikarmiprofiili on useimmissa malleissa eri levyinen kuin ulkokarmin. Automaattisen tasauksen/keskityksen voi suorittaa uudelleen klikkaamalla ikkunatyypin kuvaa KORKEUS-valinnan alapuolelta. Tällöin puitteista tulee saman mittaiset ja ikkuna näyttää tasan jaetulta.

Kätisyydet Kuva Kuva Kätisyys
Ikkunan kätisyys katsotaan aina sisältäpäin.

Vasen: Saranat sisältäpäin katsottuna vasemmalla.
Oikea: Saranat sisältäpäin katsottuna oikealla.
Alasaranoitu: Saranat alhaalla.
Yläsaranoitu: Saranat ylhäällä.


Pintakäsittely sisä-/ulkopuoli Kuva Kuva Pintakäsittely
Ikkunaan voi valita värisävyn vakioväreistämme tai käyttää sävykoodia tunnetuimmista värikartoista.

Ikkuna voi myös olla eri värinen sisältä ja ulkoa (poista lukitusruksi).

Pohjakäsittely on väritön ja näkymätön, varastoinnin aikainen suoja-aine, joka ei millään tavalla estä ikkunan jatkokäsittelyä. Koska pohjakäsittely on meillä ikkunoissa maksuton, se kannattaa yleensä ottaa.

Vakiovärit
Kuva Pohjakäsitelty tai puuvalmis (mänty)
Kuva Valkoinen (NCS S 0502-Y, RAL 9010)
Kuva Lakattu (himmeä)
Kuva Kuultokäsitelty pähkinä
Kuva Tummanharmaa (RAL 7024)
Kuva Tummanruskea (RR 32)

Erikoisvärit
Sävykoodit voi kirjoittaa oheisiin tekstikenttiin. Vakiovärien sävykoodeja ei tarvitse niihin listata.

Laskentaohjelma tuntee NCS-, RAL- ja RR-karttojen värit (esim. "RAL 7024" tai "RR 32") ja näyttää likiarvon mittakuvassa. Valmistajien omiakin sävykarttoja (Tikkurila, Teknos) voidaan käyttää, mutta ohjelma ei näytä niiden värejä mittakuvassa. Ruudulla tai tulosteessa näkyvä sävy ei koskaan täysin vastaa todellisuutta ja siksi sävyt tuleekin aina varmistaa painetuista versioista.

Tummia sävyjä ei suositella asennettavaksi etelän puoleiselle seinälle ja/tai ilman suojalippaa. Tumma väri kuumentaa puupintaa auringossa merkittävästi.

Sormijatketun puutavaran käyttö
Ikkunat valmistetaan sormijatketusta männystä myös puunvärisenä toimitettuina. Liitokset näkyvät värivaihteluina puuvalmiissa ja lakatussa/kuultokäsitellyssä puupinnassa.
Vaihda

Tyyppi ja heloitus Kuva Kuva Avattavat ikkunat ja luukut sisältävät pintahelat ja tiivisteet.

Tuuletusikkunaheloitus
Sisältää pintahelat (kiintokahva), aukipitolaitteen ja yli 850 mm pitkissä lukkopuolissa pitkäsulkijan. Akusti-perinneikkunamallissa tuuletusikkunaheloitus sisältää tuulihaan ja puite varustetaan niin, että se avautuu yhdellä kääntösulkimella.

Ikkuna kannattaa varustaa tuuletusikkunaheloituksella, mikäli sitä on tarkoitus avata ja sulkea usein. Yli 600 mm pitkissä lukkopuolissa on tavallisesti kaksi lukkoa tai enemmän. Tuuletusikkunaheloituksella saman ikkunan voi avata ja sulkea nopeasti yhtä kahvaa käyttäen.

Tuuletusluukku
Puinen luukku, johon sisältyy vakiona hyttysverkko. Tavallisesti luukun ulkopuolella on peltisäleikkö, mutta siihen voi valita myös puusäleen.

Hätäpoistumisikkuna
Paloturvallisuusmääräysten vaatimiin paikkoihin. Varatien pystysuuntaisen ikkunan vapaan aukon on oltava leveydeltään vähintään 500 mm ja korkeudeltaan 600 mm, kuitenkin näiden summan on oltava vähintään 1500 mm.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että ikkunan ulkomittojen tulisi olla vähintään 890x1190 mm (9x12-ikkuna), ilman välikarmijakoja.
Vaihda puoli

Sälekaihtimet Kuva Kuva
Kuva Kuva

Markkinoiden kätevin ja suosituin kaihdin
SOLAR Handy -sälekaihdin toimitetaan valkoisena. Kaihtimissa ei ole roikkuvia naruja tai vipuja, vaan kaihtimia säädetään kahdella säätönupilla. Nämä kannattaa sijoittaa ikkunan saranapuolelle.

Avattavissa ikkunoissa kaihtimet sijaitsevat puitteiden välissä suojassa. Kiinteissä ikkunoissa käytetään sisäpuolelle asennettavaa TOP-mallia ketjuvetimellä.

Sälekaihtimet eivät mahdu puitteiden välitilaan 92 mm karmileveyden avattavissa ikkunoissa tai perinneikkunoissa.

Kuva Valkoinen (NCS S 0502-Y, RAL 9010)
Korvausilmaventtiili Kuva Kuva Kuva

Kuva

Biobe VS -korvausilmaventtiili
Ikkunakarmiin tehtaalla asennettava venttiili, joka soveltuu sekä uudis- että korjausrakentamiseen. Biobe VS -venttiilin avulla korvausilma voidaan tuoda hallitusti sisään niin painovoimaisessa kuin koneellisessa ilmanvaihdossa ja turvata näin riittävä raitisilman saanti huonetiloihin. Suodatinyksikkö vähentää korvausilman epäpuhtauksia.

Milloin tarvitaan?
Korvausilmaventtiileitä tarvitaan tavallisesti silloin, kun käytössä on koneellinen poistoilma, mutta myös monesta painovoimaisella ilmanvaihdolla toimivasta, ennen 90-lukua rakennetusta talosta ne puuttuvat kokonaan. Korvausilman tuominen taloon hallitusti on tärkeää, sillä muuten ilmanvaihto ottaa sen talon rakenteiden ja läpivientien kautta, tuoden hengitysilmaan epäpuhtauksia ja jopa hajuja, pahimmassa tapauksessa radoniakin.

Mihin sijoitetaan?
Suosituksena on asentaa venttiilit oleskelutiloihin ja makuuhuoneisiin, 1 kpl per 20 m2. Poistoilma kulkee tavallisesti pesu-, WC- ja keittiötilojen kautta, joihin korvausilmaventtiilejä ei ole yleensä syytä sijoittaa.

Venttiilit saattavat löytyä talosta myös seiniin porattuina malleina, jolloin niiden asentaminen ikkunoihin on korvausilman riittäessä tarpeetonta.
Puusäle Kuva Kuva Tuuletusluukun puusäle
Tuuletusluukut on mahdollista tilata tavallisen peltisäleikön sijaan myös puusäleiköllä. Puusäleet pintakäsitellään ikkunan kanssa samaan sävyyn, mikäli tilauksessa ei ole muuta mainittu.
Asennusreiät Kuva Kuva Asennusreikien poraus
Karmiruuvien asennusreiät voidaan porata veloituksetta karmiin valmiiksi. Tätä ei kuitenkaan kannata valita, mikäli asennustavassa on epäselvyyksiä (esim. karapuiden paikat).
Rappauslistat Kuva Kuva Rappauslistat
Rappauslista levittää ikkunaa 20 mm kolmelta sivulta, jotta seinän syvennykseen tuleva rappaus ei ota kiinni ulospäin avautuvan ikkunan puitteeseen.

HUOM! Muista huomioida rappauslistat myös ikkunan mitoituksessa. Listat asennetaan ikkunan sivuille ja yläpuolelle (kolmelle sivulle) ja tavallisesti leveydestä otetaan pois 40 mm, korkeudesta 20 mm.
Täytepuu karmin alle Kuva Kuva Täytepuu karmin alle
Ns. "mattokorotus" väliseinäikkunan alle: yleensä 20 mm tai 42 mm paksuinen, maalaamaton koroke, jotta ikkunan karmin alapuu ei jää esimerkiksi kokolattiamaton korkeudelle silloin, kun ikkuna asennetaan lattian tasoon.
Asennuskorkeus Kuva Kuva Ikkunan asennuskorkeus (alareunan sijainti)
Kuristumisvaaran välttämiseksi ikkunan asennuskorkeus huomioidaan sälekaihtimien säätönarujen asennuksessa.
Ristikot Kuva Kuva Ikkunaristikot
Ristikko voi olla ulkopuolelle ikkunan karmiin asennettava, irroitettava pintaristikko tai lasin jakava, kiinteä aitoristikko. Aitoristikkokin voidaan asentaa vaikka pelkästään ulkopuitteeseen, mikä helpottaa ikkunan pesua.

Koska kaikkia mahdollisia ruudutusvaihtoehtoja ei ole laskentaohjelmaan mahdollista listata, myyntipalvelumme auttaa muissa vaihtoehdoissa. Ristikko pintakäsitellään samaan sävyyn ikkunan kanssa.

• Kiinteisiin ikkunoihin (ME, MEK) ei voi asentaa aitoristikkoa.
• Perinneikkunamalleihin (Heta, Akusti) ei ole mahdollista asentaa pintaristikkoa.
• MSE- ja SUE-malleissa sisäpuitteisiin ei voi asentaa aitoristikkoa.

Kopioi ruudutus ensimmäisestä Ristikon oletusruutujako
Pintahelat Kuva Kuva Kilvet ja kiintokahvat
Pintahelojen sävy (ei koske saranoita). Pintahelat toimitetaan paketissa irrallaan, kiinnitysruuvien kera. Vakiopintahelat sisältyvät ikkunoiden hintoihin.

Valittavissa on pieneen lisähintaan myös mäntykahvalla varustetut ikkunanpainakkeet, jotka sopivat erityisesti saunan ikkunoihin, koska puupainake ei kuumene metallin tavoin.

Akusti-perinneikkunat
• Kulmajäykisteet alumiininsävyiset tai valkoiset, muiden pintahelojen mukaan.
• Saranat alumiininsävyiset tai valkoiset, muiden pintahelojen mukaan.
• Kääntösulkimet aina kirkkaat, jos ei muuta ole mainittu.
• Tekstistä poiketen messinkiset pintahelat Akusti-mallissa ovat messinkiä, eivät harjattua messinkiä.
Kohde Kuva Kuva Kohde
Tähän valinnaiseen tekstikenttään voi kirjoittaa mihin kohteeseen tai huoneeseen tuote asennetaan, tai käyttää sitä lisähuomautuksena jostain asiaan liittyvästä lisätiedosta.
  Lisää ostoskoriin  

€ / kpl      kpl   Lisää ostoskoriin  
  (hinnat sis. ALV)
 
X  
X